Blijkbaar zou er een mogelijkheid bestaan een quarantainestal voor jonge zeugen te hebben op een andere locatie, maar onder hetzelfde beslagnummer. Wat zijn de voorwaarden om op deze manier te kunnen werken?
Het is sinds 1 januari 2015 mogelijk om één varken of een groep varkens in een quarantainestal tijdelijk geïsoleerd te houden om hun gezondheidsstatus te evalueren en/of aan te passen aan het bedrijf.1 Voordien moest de quarantainestal zich op minder dan 1 km van het beslag bevinden. In 2022 werd de wetgeving aangepast en mag de isolatiestal zich op 5 km van het beslag bevinden.2
- Isolatiestal (< 5 km van het beslag)
De isolatiestal mag op een andere locatie dan het beslag (waaraan het is gelinkt) zijn gevestigd. Een voorwaarde is dat de isolatiestal zich in vogelvlucht binnen een cirkel van 5 km van uw beslag bevindt. Deze locatie wordt ook geregistreerd in Sanitel, maar krijgt geen eigen beslagnummer. Via het formulier 'Isolatiestal' (DGZ) kan de locatie gekoppeld worden aan je varkensbeslag.
Een isolatiestal kan gebruikt worden voor verschillende beslagen waarvoor je verantwoordelijk bent. Houd er wel steeds rekening mee dat je het all-in/all-out principe toepast, d.w.z. alle dieren moeten uit de isolatiestal vertrokken zijn vooraleer een nieuwe groep dieren mag toekomen.
Bij afvoer van varkens vanuit de isolatiestal naar het eigen beslag worden de dieren meteen geïdentificeerd met een oornummer van de bestemming.
- Quarantainebedrijf (> 5 km van het beslag)
Indien de stal waar de varkens tijdelijk worden opgevangen zich buiten een straal van 5 km van uw beslag bevindt, spreekt men van een quarantainebedrijf. Deze ‘stal’ wordt dus aanzien als een apart bedrijf/beslag. Het beslag moet als quarantainebedrijf worden geregistreerd bij Sanitel via het registratieformulier en het quarantainebedrijf krijgt vervolgens een eigen beslagnummer.
Alle verplichtingen die gelden bij identificatie en registratie en verplaatsing van dieren tussen twee varkensbeslagen zijn van toepassing. Bij het overbrengen van de varkens naar uw huidige beslag moeten de varkens (ten laatste bij vertrek) worden gemerkt met beslagoormerken van het quarantainebedrijf en moet het transport vergezeld zijn van een verplaatsingsdocument. Voor het quarantainebedrijf moet ook een bedrijfsregister (papier of gedigitaliseerd) worden bijgehouden.
Meer informatie kan teruggevonden worden op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen.
1 Koninklijk Besluit van 1 juli 2014 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor varkens en tot vaststelling van de toelatingsvoorwaarden voor varkensbedrijven
2 Koninklijk Besluit van 20 mei 2022 betreffende de identificatie en de registratie van bepaalde hoefdieren, pluimvee, konijnen en bepaalde vogels
Dit antwoord werd door het Varkensloket met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld. Er wordt evenwel geen enkele garantie gegeven omtrent de juistheid of de volledigheid van het antwoord op uw vraag. De gebruiker van dit antwoord ziet af van elke klacht tegen het Varkensloket of zijn medewerkers, van welke aard ook, met betrekking tot het gebruik van het gegeven antwoord. In geen geval zal het Varkensloket of zijn medewerkers aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele nadelige gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van dit antwoord.