VARKENSLOKET

Header - bioveiligheid

 

Preventieve gezondheidszorg in de veehouderij

In het kader van de campagne 'Preventieve gezondheidszorg in de veehouderij' (Agentschap Landbouw & Zeevisserij) werden onderstaande filmpjes gemaakt met tips over bioveiligheid en het vaccinatiemanagement.

Deel 1 - goede praktijken
Deel 2 - vaccinatiemanagement
Deel 3 - bioveiligheid

 

Externe en interne bioveiligheid

Bij bioveiligheid kan een onderscheid gemaakt worden tussen maatregelen om insleep van ziektekiemen in het bedrijf (externe bioveiligheid) en de verspreiding van ziektekiemen binnen het bedrijf (interne bioveiligheid) te beperken. Op de website van Biocheck.UGent vind je meer informatie en een overzicht van verschillende externe en interne bioveiligheidsmaatregelen. Ook onderstaande filmpjes geven aanbevelingen.

 

 

Algemene vereisten die gelden voor bedrijven met meer dan 3 varkens

Er zijn wettelijke verplichtingen omtrent bioveiligheid voor elke varkenshouder. De wettelijke verplichtingen voor bedrijven met drie of minder varkens staan vermeld op de pagina over hobbyvarkenshouderij.

Wettelijke verplichtingen over externe bioveiligheid

Aankoop van fokdieren, biggen en sperma:

  • De veehouder die varkens in zijn bedrijf heeft aangevoerd, mag tijdens de 4 weken na die aanvoer alleen slachtvarkens afvoeren. Uitzondering: indien de aangevoerde varkens 4 weken in quarantaine worden geplaatst.
  • Er moeten hygiënische eisen (bv. reiniging en ontsmetting van het voertuig) gesteld worden aan het transportvoertuig welke de dieren naar het bedrijf brengt.

Afvoer van dieren, mest en kadavers:

  • Er moet een verharde laad- en losplaats aanwezig zijn die reinigbaar en ontsmetbaar is.
  • Er moet een aparte opslagplaats zijn voor kadavers, die fysisch gescheiden is van de stallen.
  • De kadavers moeten opgehaald kunnen worden door het destructiebedrijf, zonder dat ze daarbij het bedrijfsterrein betreden.
  • De kadaverplaats moet gereinigd en ontsmet worden na elke ophaling.

Voeder-, water- en gereedschapstoevoer:

  • Er mag geen keukenafval aan de varkens gevoederd worden.
  • Er moet schoon water of drinkwater gebruikt worden waar nodig. Dit is water dat niet afwijkt van kleur of geur.
  • Materiaal, voeder, machines en apparatuur dat met het virus van Afrikaanse varkenspest verontreinigd zou kunnen zijn, mag niet op een varkensbeslag worden binnengebracht.

Bezoekers en personeel:

  • Er moet een bezoekersregister bijgehouden worden.
  • Bezoekers mogen alleen toegang krijgen tot de stallen indien ze zich aangemeld hebben in dit bezoekersregister.
  • De veehouder mag niemand in contact laten komen met de varkens op zijn bedrijf tenzij dit strikt noodzakelijk is voor een goede bedrijfsvoering.
  • De veehouder moet het contact met varkens van zijn bedrijf verbieden voor iedereen die direct contact heeft gehad met wilde varkens tijdens de voorgaande 72 uur.
  • De veehouder moet de toegang tot zijn bedrijf verbieden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat/die in de 72 voorgaande uren:
    • 1° in contact is geweest met uit een derde land of een risicogebied afkomstige varkens, of
    • 2° op een bedrijf of op een plaats in een derde land of in een risicogebied is geweest, waar varkens worden gehouden.
  • Het bedrijf moet beschikken over een hygiënesluis. Alle personen die de stallen betreden, moeten in de hygiënesluis bedrijfseigen laarzen en kledij of overkledij aantrekken voordat zij de stal betreden. Zij moeten de handen wassen en de laarzen ontsmetten in het voetbad alvorens de stallen te betreden en na het terugkomen uit de stallen.

Ongedierte- en vogelbestrijding:

  • Er moet een doeltreffend bestrijdingsprogramma toegepast worden tegen ongedierte.
  • De bedrijfsgebouwen moeten vogeldicht gehouden worden.

Bedrijfsligging:

  • De stallen moeten zo gebouwd zijn dat wilde varkens er niet in kunnen binnendringen of met de varkens in contact kunnen komen.
  • Er mogen geen wilde varkens (levend of dood of delen van een karkas) in het varkensbedrijf binnengebracht worden.
  • De veehouder moet de LCE informeren indien wilde varkens binnendringen in ruimten waar varkens zijn ondergebracht.
  • Indien de varkens toegang hebben tot buitenbeloop moet er een dubbele afsluiting of een uit hard materiaal opgetrokken afscheiding aanwezig zijn zodat het contact tussen de varkens van het bedrijf en wilde varkens wordt vermeden.

Wettelijke verplichtingen over interne bioveiligheid

Ziektemanagement:

  • De dierenarts of de houder mag geen enkele medische behandeling instellen bij een groep zieke varkens zonder eerst een erkende dierenarts te ontbieden die een diagnose stelt en monsters neemt voor onderzoek op Afrikaanse varkenspest overeenkomstig de instructies van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Biggenbatterij:

  • Bij het opvullen van een compartiment van een biggenopfokbedrijf met biggen van een ander bedrijf, mag de tijd tussen de aanvoer van de eerste en de aanvoer van de laatste big niet meer dan 3 dagen bedragen.

Vleesvarkens:

  • Bij het opvullen van een compartiment van het bedrijf met vleesvarkens van een ander bedrijf, mag de tijd tussen de aanvoer van het eerste en de aanvoer van het laatste varken van dat compartiment niet meer dan 8 dagen bedragen.

Maatregelen tussen compartimenten, looplijnen en gebruik van gereedschap:

  • Het gebruikte materieel en de gebruikte voedermiddelen moeten beveiligd zijn tegen elk contact met wilde varkens.

Reiniging en desinfectie:

  • Het bedrijf moet beschikken over een voorraad ontsmettingsmiddel van minimum 5 liter en een hoge drukreiniger.
  • De zones waar dieren gehouden worden, moeten goed onderhouden en proper zijn.
  • De producten voor de reiniging of ontsmetting van de uitrusting en infrastructuur moeten overeenkomstig de gebruiksaanwijzing gebruikt worden.
  • Elke stal of compartiment moet minstens één maal per jaar geledigd, gereinigd en ontsmet worden.
  • Elk compartiment mag pas opnieuw bevolkt worden nadat het volledig is opgedroogd na de reiniging en ontsmetting.
  • Het omkleedlokaal moet voorzien zijn van een ontsmettingsvoetbad en een toegelaten ontsmettingsmiddel voor de reiniging en ontsmetting van de laarzen.

Risico-enquête voor varkensbedrijven

Vanaf 1 juni 2021 moet elke varkenshouder, ongeacht het aantal dieren, verplicht een risico-enquête over de insleep van aangifteplichtige varkensziekten laten uitvoeren door de bedrijfsdierenarts. Deze risico-enquête moet ingevuld worden via de module 'Bioveiligheidsaudit', die gekoppeld werd aan de FarmFit applicatie. Elk bedrijf moet deze risico-enquête jaarlijks herhalen, met een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden tussen de twee opeenvolgende enquêtes.

  • Voor bedrijven met 3 of minder vleesvarkens: de enquête bestaat enkel uit vragen omtrent wettelijke verplichtingen.
  • Voor houders van gezelschapsvarkens: de risico-enquête is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen.

Meer informatie over de risico-enquête vind je in de omzendbrief van het FAVV.

Brochures - protocollen - presentaties - artikels

Tools en e-learning

Biocheck.UGent stelt een online tool ter beschikking om de bioveiligheid op uw bedrijf op een objectieve manier te beoordelen. Bovendien zijn er ook e-learning modules beschikbaar om je kennis over bioveiligheid op te frissen.

Doe de Biocheck!

Volg de interactieve e-learning modules

Vraag/antwoord

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoBlijkbaar zou er een mogelijkheid bestaan een quarantainestal voor jonge zeugen te hebben op een andere locatie, maar onder hetzelfde beslagnummer. Wat zijn de voorwaarden om op deze manier te kunnen werken?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoWelke zijn de vereisten/aanbevelingen die van toepassing zijn op een kadaverplaats op varkensbedrijven?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoHoe kan ik met biologische bestrijdingsmiddelen vliegen bestrijden in varkensstallen?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoMaakt calciumoxide (ongebluste kalk) de biofilm kapot in kraamstallen en/of batterijen?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoWat is het verschil tussen het reinigen met koud of warm water in de verschillende afdelingen?