VARKENSLOKET

KRAAMSTALMANAGEMENT

Bekijk de belangrijkste conclusies en presentaties van de studienamiddag 'kwalitatief biggen grootbrengen' (25/09/2019).

Brochure kraamstalmanagement

Wilt u meer weten over: groepsgewijs management van zeugen, kraamhokken, bioveiligheid in de kraamstal, identificeren van biggen, registreren van kengetallen, selectie van zeugen, verloop van het werpproces, voeding van zeugen, biestmanagement en/of (bij)voeding van biggen?

Lees de Brochure kraamstalmanagement - in functie van vitale biggen en rendement (pdf)

Tijdens het project werden ook verschillende fiches geschreven en verschillende presentaties gebracht voor de zeugenhouders:

  • In de fiche 'Partusmanagement' (Ilse Declerck; 2012) komen de voorbereiding van het biggennest, de indicaties en manieren van geboortehulp aan bod.
     
  • De fiche 'Partusinductie' (Ruben Decaluwé en Willem Van Praet; 2012) geeft toelichting bij de redenen en de wijze van het induceren van de partus.
     
  • De fiche 'Voeding rond de partus' (Sam Millet en An Cools; 2012) geeft aan met welke punten u rekening dient te houden voor een goede voeropname bij zeugen in de kraamafdeling. Daarnaast wordt ingegaan op het vermijden van harde mest en constipatie.
     
  • De fiche 'Een correcte zeugenadministratie is niet vanzelfsprekend' (Bert Driessen en Jos Van Thielen; 2012) maakt duidelijk dat het consequent genereren van gegevens noodzakelijk is.