WATER
Drinkwater van goede kwaliteit is essentieel voor een goede diergezondheid. Water is noodzakelijk voor groei, lichaamstemperatuur, melkproductie, en transport van voeding- en afvalstoffen in het lichaam. De waterbehoefte is afhankelijk van verscheidene factoren zoals leeftijd, voedersamenstelling, melkproductie en omgevingstemperatuur. In deze rubriek vindt u informatie over drinkwatervoorzieningen, -kwaliteit en watergebruik in varkensbedrijven.
Waterkwaliteit
Duurzaam waterverbruik
Het eerste aanspreekpunt voor al uw water gerelateerde vragen!
- Gebruik van (alternatieve) waterbronnen
- Waterbehandelingstechnieken
- Afvalwaterzuivering
- Remediatietechnieken oppervlakte- en grondwater
- Wetgeving i.v.m. water
Waterportaal (Oost-Vlaanderen)
Kennisloket met praktijkervaring en informatie rond waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven. Focus op plantaardige productie!
- Alternatieve waterbronnen
- Waterkwaliteit, ontijzering, beregening
- Gewasbescherming:
- Emissiereductie
- Verwerking
Belevingsdag Water - Inagro
Binnen het demonstratieproject ‘Goed drinkwater, het onzichtbare goud in een veeteeltbedrijf’ focusten Inagro, Hooibeekhoeve, Pluimveebedrijf en PVL 2 jaar op waterkwaliteit binnen de veehouderij. Als afsluiter van dit project organiseerde Inagro een Belevingsdag water in de veehouderij.
- Waarom is waterkwaliteit zo belangrijk en wat kan ik van mijn waterbron verwachten?
- Membraantechnologie, hoe werkt dat nu juist?
- Gebruik van diepdrainagewater: iets voor jou?
- Aanzuren en ontsmetten van water
- Hergebruik regenwater: Waterbehandeling met UV-ozon technologie
Waterkwaliteit
-
Beïnvloeden de hardheid en het bicarbonaatgehalte van water de groeiprestaties van biggen? (pdf) (Nathalie Nollet): diepdrainagewater (ondiep grondwater ongeveer 4 meter onder het maaiveld) is een alternatieve duurzame waterbron voor diep grondwater dat in bepaalde Vlaamse regio’s onder druk staat. Uit analyses blijkt dat diepdrainagewater vaak een te hoge hardheid heeft en een hoger aandeel bicarbonaten, wat kan resulteren in een verminderde melkgift bij de zeug en diarree bij gespeende biggen. In de ILVO-biggenbatterij werden een aantal proeven opgezet om het effect van water met een verhoogde hardheid en bicarbonaatgehalte op de wateropname, zoötechnische prestaties en mestconsistentie na te gaan. Uit de proeven bleek dat harder water en water met een hoger bicarbonaatgehalte (vergelijkbaar met diepdrainagewater) de bigprestaties niet per se negatief beïnvloed. De biggen die de keuze hadden tussen twee soorten (stadswater en water met verhoogd bicarbonaatgehalte) water lieten een significant lagere dagelijkse groei en hogere voederconversie opmeten. Voor de onderzoekers was de reden hiervoor niet meteen duidelijk. Uit voorzorg lijkt het alleszins beter om biggen niet te laten kiezen tussen twee soorten water.
- In de presentatie ’Waterkwaliteit in agrarisch gebied: stand van zaken - CVBB en aandachtspunten voor de komende periode’ (Dirk Coomans; 2015) wordt de CVBB-werking, de huidige waterkwaliteit in landbouwgebieden en de toekomst betreffende MAP 5 toegelicht.
- In de presentatie 'Gezond drinkwater voor rundvee en varkens: van bron tot dier' (Tamara Vandersmissen, DGZ; 2014) worden de belangrijkste aanbevelingen inzake water op een rijtje gezet.
- De (herwerkte) brochure 'Water op het landbouwbedrijf' (Departement Landbouw en Visserij; 2008) benadrukt het belang van goed kwalitatief water op het landbouwbedrijf en geeft informatie over vergunningen op grondwaterwinning, heffing op het lozen van water, afvalwaterbeperking en waterzuivering.
- De presentatie 'Alternatieve waterbronnen' (Dominique Huits en Sigrid De Ketelaere; 2008) bespreekt het gebruik van leiding-, grond-, hemel-, oppervlakte- en drainagewater in de landbouw, evenals de mogelijke waterbehandeling.
- Ter afronding van het demonstratieproject ‘Gezond drinkwater voor runderen en varkens: van bron tot dier’ werd de brochure 'Ontsmetten van drinkwater op veeteeltbedrijven: noodzaak of luxe' gepubliceerd. De brochure geeft informatie over het correct nemen van een waterstaal op je bedrijf en de beschikbare richtwaarden (scheikundig en bacteriologisch) die worden bekomen na een wateranalyse. Het gebruik van ontsmettingsmiddelen om het drinkwater bacteriologisch in orde te krijgen wordt aangehaald.
- De brochure 'Water, elke druppel telt. Varkenshouderij' (VMM; 2004) geeft algemene informatie over het waterverbruik in varkenshouderijen, tips voor het verminderen van het waterverbruik en het verbeteren van de waterkwaliteit.
- Op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen vindt u de ‘kwaliteitseisen voor drinkwater’ terug. De waterkwaliteit laten controleren wordt vaak over het hoofd gezien, maar is van groot belang. Bij waterstaalnamen wordt best zowel aan de bron als ter hoogte van de drinknippels een waterstaal genomen.
Wat is de ideale pH-waarde van drinkwater bij gespeende biggen en biggen tot 25 kg?
(Duurzaam) Waterverbruik
Waterbehoefte
Alternatieve waterbronnen
-
De ‘praktijkgids water’ (Departement Landbouw en Visserij) besteedt aandacht aan het naleven van bestaande verplichtingen en reikt landbouwmethoden en –technieken aan om verstandig om te springen met water.
- Een 'wateraudit' kan in kaart brengen hoe er op uw bedrijf wordt omgegaan met water.
- ‘duurzaam watergebruik in de varkenshouderij’: hoeveel water de Vlaamse varkenshouderij gebruikt, waarvoor het water wordt ingezet, wat de gevolgen kunnen zijn van een slechte drinkwaterkwaliteit en hoe verstandig kan worden omgegaan met water.
- ‘zuinig omspringen met water en water besparen’: hoe water besparen en welke kostenbesparing hierdoor kan worden gerealiseerd.
- 'hergebruik van water binnen uw eigen bedrijfsvoering': water van een biologische of chemische luchtwasser kan worden hergebruikt om water te besparen.
- 'Alternatieve waterbronnen’: (hemelwater, open putwater, oppervlaktewater, drainagewater of ondiep grondwater) kunnen worden ingezet.
- ‘afvalwater – wettelijke vereisten’ worden de wettelijke vereisten en voorwaarden voor het lozen van afvalwater toegelicht.
- ‘afvalwaterzuiveringssystemen’: welke afvalwaterzuiveringssystemen bestaan er en welke factoren spelen een rol bij de keuze van een afvalwaterzuiveringssysteem. Biologische en chemische luchtwassers zijn verantwoordelijk voor de productie van spuiwater, met dit spuiwater moet op een correcte manier omgegaan worden. Het ‘tegengaan van waterverontreiniging door spuiwater’ helpt de waterkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren.