VARKENSLOKET

Nieuws

Oproep voor varkenshouders in kader van NETWERK 'Houden van varkens met lange staarten'

Oproep voor varkenshouders in kader van
NETWERK 'Houden van varkens met lange staarten'

krulstaarten

VARKSTAART-project

In het kader van het driejarig VARKSTAART project (2023-2026) onderzoekt ILVO het fenomeen staartbijten in opdracht van Dierenwelzijn Vlaanderen. Het project focust op het in kaart brengen van de diverse risicofactoren voor staartbijten EN zal mogelijke beheersingsmaatregelen voor elk van die risico’s voorstellen. Er zijn onder meer observaties en kleinschalige experimenten gepland bij een aantal varkenshouders.

ILVO zoekt varkenshouders

ILVO is hiervoor op zoek naar varkenshouders om ervaringen op te doen en uit te wisselen over het houden van varkens met lange staarten. We streven naar varkenshouders die

  • Gemotiveerd zijn om min. 5 tomen varkens met lange staarten te houden (die voor eind 2025 worden afgeleverd aan het slachthuis).
  • Varkens houden welke opvolgbaar zijn van geboorte tot afmest. Bij samenwerking tussen verschillende bedrijven is het kunnen opvolgen van de varkens op elk bedrijf een must.

Wat kan u verwachten?

  • Inzicht in de risicofactoren voor bijtgedrag, de optimalisatie ervan en hoe in te spelen op (nakend) bijtgedrag
  • Een nauwe persoonlijke begeleiding door ILVO-welzijnscoaches welke op verschillende tijdstippen op je bedrijf langskomen om gericht advies te geven inzake lange staarten en bijtgedrag
  • Het uitwisselen van ervaringen met de andere varkenshouders binnen het netwerk in een drietal bijeenkomsten
  • Participerende varkenshouders ontvangen een vergoeding voor medewerking aan het project

Inschrijven

Stel je kandidaat voor 30 augustus: Vertel ons kort iets over je bedrijf, je eventuele ervaring met lange staarten, en wat jou motiveert om deel te nemen aan het netwerk. Dit kan door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Selectie van de bedrijven: We maken de tweede week van september een eerste selectie op basis van de kandidaturen die we ontvangen. Deze varkenshouders brengen we graag een bezoek zodat we in het najaar van 2024 van start kunnen gaan met het netwerk

Ik stel me kandidaat

Ik hoor graag meer en volg de korte webinar (4 juli om 20u)

Meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op met:

 

VARKstaart partners

 

Emissiereductie op maat van jouw bedrijf - gratis begeleiding

RAMBO: EMISSIEREDUCTIE OP MAAT VAN JOUW BEDRIJF - GRATIS BEGELEIDING

 

Voldoen aan de opgelegde maatregelen uit het Stikstofdecreet: hoe begin ik eraan en wat is haalbaar voor mijn bedrijf? Via het RAMBO-project kunnen varkens- en pluimveehouders advies op maat vragen.

Na een kennismakingsgesprek en bedrijfsbezoek met een expert luchtemissies, gaan jullie samen op zoek naar haalbare oplossingen. We hanteren een integrale aanpak: naast het verlagen van de ammoniakuitstoot, worden ook de neveneffecten zoals methaan, dierengezondheid en –welzijn bekeken. Zo verkrijg je een actieplan op maat van jouw bedrijf.

Voldoen aan het stikstofdecreet - help, wat nu?

Via het Vlaamse Stikstokdecreet kreeg je als veehouder heel wat maatregelen opgelegd. Dit brengt heel wat zorgen en vragen met zich mee. Herken je één van onderstaande? Lees dan zeker verder.

  • Bouw ik beter een nieuwe stal of kan ik een ammoniakreducerende techniek of maatregel in mijn bestaande stal implementeren?
  • Welke technieken of maatregelen kan ik toepassen om aan 60% reductie te komen in niet AEA-stallen?
  • Wat als ik meerdere stallen heb op één locatie?
  • Zijn er mogelijkheden tot interne saldering binnen mijn bedrijf?
  • Kan ik met een luchtwasser of warmtewisselaar de beoogde reducties halen?
  • Zijn er naast de kostprijs voor de investering van de maatregel of techniek nog kosten voor het onderhoud en gebruik ervan?
  • Wat zijn de neveneffecten zoals geur, stof, water en energie?

Krijg overzicht van de meest haalbare oplossingen

Veel veehouders hebben nood aan objectief, ondersteunend advies bij het opstellen van een reductiestrategie dat best past bij hun bedrijf. Via het RAMBO-project bieden we individuele begeleiding aan varkens – en pluimveehouders om te kijken welke ammoniakreducerende maatregelen of technieken interessant zijn in hun bedrijfsituatie. Hoe gaan we te werk?

  1. Kennismakingsgesprek en bedrijfsbezoek met adviseur
  2. Noden en wensen bij de emissiereductie van jouw bedrijf in kaart brengen
  3. Opmaak en bespreking van een begeleidingsplan met haalbare technieken, maatregelen en aanpassingen in bedrijfsvoering op maat van jouw bedrijf?
  4. Opmaak en bespreking actieplan voor de implementatie van de best passende stikstofreducerende aanpak

Stel je kandidaat

T.e.m 23 juni 2024 kan je intekenen voor individueel advies. We bekijken je aanvraag en laten je in juni weten of je in aanmerking komt of niet (plaatsen zijn beperkt).

Schrijf je hier in

 

Heb je vragen? Neem dan contact op met:

 

Footer