Is het op dit moment mogelijk om een nieuwe vleesvarkensstal op stro te bouwen? Ik zou in deze vleesvarkensstal bovendien graag natuurlijke ventilatie toepassen (analoog aan een runder(pot)stal).
Het gaat hier om een oud bedrijf dat bestaat uit 2 stallen, die in de loop der jaren omgebouwd zijn tot vleesvarkensstal. Eén van de twee stallen is aan renovatie toe. Mijn vraag is of het mogelijk is om deze stal te vervangen door een nieuwe stro stal voor vleesvarkens. Het gaat voorlopig maar over een 200 tot 300 vleesvarkensplaatsen. In deze stal zou ook opslag voor hooi en stro komen en stalling voor tractor en machines. Het gaat hier over een gangbaar bedrijf voor het afmesten van varkens.
Nieuwbouwstallen moeten sinds 2004 verplicht ammoniakemissiearm worden gebouwd. Voor vleesvarkens zijn geen ammoniakemissiearme stalsystemen met stro erkend (M.B van 31 mei 2011 en M.B. van 26 maart 2012). De reden hiervoor is dat er tot op heden nog geen strosystemen voor vleesvarkens bekend zijn, waarvan na metingen bleek dat ze voldoende ammoniakemissiearm zijn.
Naast de stalsystemen voor ammoniakemissiereductie kan ook worden gekozen voor technieken die de uitgaande stallucht zuiveren (luchtwassers/biobed), maar dit is niet mogelijk bij natuurlijke ventilatie. De biologische varkenshouderij is vrijgesteld van de eis om bij nieuwbouw ammoniakemissiearm te bouwen. Voor zeugen zijn er wel ammoniak-emissiearme systemen op stro.
Conclusie: Het stalconcept zoals u voor ogen heeft, is momenteel niet toegelaten voor vleesvarkens in de gangbare varkenshouderij. Om te voldoen aan de regelgeving van ammoniakemissiearme stallen, zal u een keuze moeten maken. Wanneer u kiest voor een ammoniakemissiearm systeem in de mestkelder zal u natuurlijke ventilatie kunnen toepassen. Als u ervoor kiest om de uitgaande stallucht te zuiveren zal u een ander ventilatiesysteem moeten kiezen en zal het nog mogelijk zijn om de vleesvarkens op stro te huisvesten. Een andere optie is de bestaande stal te behouden, en dus een verbouwing te plannen in plaats van een nieuwbouw. Er is namelijk geen algemene eis om bij een verbouwing een ammoniakemissiearm systeem toe te passen, al kan de vergunningverlenende overheid in individuele gevallen dat wel opleggen
Onderstaande personen werden geconsulteerd en hebben een nuttige bijdrage geleverd bij de formulering van dit antwoord:
- Suzy Van Gansbeke - Vlaamse Overheid, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling
Dit antwoord werd door het Varkensloket met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld. Er wordt evenwel geen enkele garantie gegeven omtrent de juistheid of de volledigheid van het antwoord op uw vraag. De gebruiker van dit antwoord ziet af van elke klacht tegen het Varkensloket of zijn medewerkers, van welke aard ook, met betrekking tot het gebruik van het gegeven antwoord. In geen geval zal het Varkensloket of zijn medewerkers aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele nadelige gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van dit antwoord.