VARKENSLOKET

STUDIENAMIDDAG DIERVOEDING

 

Op dinsdag 8 oktober 2024 ging een studienamiddag Diervoeding door bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Melle. Recente resultaten uit het diervoedingsonderzoek - dat ILVO samen met partners en de sector uitvoert - werden gedeeld en bediscussieerd met diverse stakeholders.

 

  • Update COOCK-projecten: onderzoeksprojecten met en voor de diervoederindustrie: Het eerste deel van de namiddag focuste op de thematiek en doelstellingen van drie recent gestarte COOCK+ onderzoeksprojecten (Collectief Onderzoek en Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding) met en voor de diervoederindustrie.

    • Implementatie van circulaire grondstoffen in mengvoeders (CIRCFEED) - N. Van Noten
      Een eerste project ‘Implementatie van circulaire grondstoffen in mengvoeders’ wil de kennis en inzetbaarheid van circulaire grondstoffen en reststromen in mengvoeders verbreden. Zowel droge als natte stromen die inzetbaar zijn in pluimvee-, varkens- en/of rundveevoeders komen hierbij in aanmerking. In een eerste stap werd een marktonderzoek uitgevoerd om potentieel interessante stromen te identificeren. Samen met de sector zal hieruit een selectie gemaakt worden van stromen om verder te karakteriseren (o.a. chemische samenstelling, nutritionele waarde, variatie en bewaring).

    • Optimale eiwitvoorziening in varkensvoeder (OPTEVAR) - S. Goethals
      Een tweede project focust op het bepalen van de ‘Optimale eiwit- en aminozuurvoorziening van voeder voor vleesvarkens’. Dit rekening houdend met bedrijfsspecifieke omstandigheden. Achterliggende gedachte is het verminderen van de stikstofuitstoot. Specifiek wil men 1) de aminozuurbehoeften van vleesvarkens in de afmestfase vaststellen via dosis-respons proeven en deze vertalen naar praktische voederrichtlijnen; 2) bedrijven karakteriseren via een (concept)model en vervolgens de bedrijfsspecifieke aminozuurbehoeftes inschatten; en 3) het effect van eiwitverlaging op stikstofuitstoot, ammoniakemissie en carbon footprint van het verbeterde voeder in kaart brengen.

    • Optimalisatie energiebehoeftenormen bij pluimvee (EWAKUIK) - K. Buyse
      Een derde COOCK+ project streeft naar een ‘Geoptimaliseerde bepaling van de energiegehaltes in leghennen en vleeskuikenvoeders’. De huidige standaarden voor energiebehoeften zijn verouderd, en gezien de voortdurend evoluerende genetica, veranderende huisvestingsnormen en de impact van klimaatverandering, is een actualisatie noodzakelijk. Daarnaast zal de energiebehoefte worden afgestemd op zowel de kwaliteit als de hoeveelheid eiwit in het voeder, met als doel onnodige excretie en emissies tot een minimum te beperken. Door middel van een uitgebreid literatuuronderzoek en onderzoek worden parameters vastgelegd om de optimale energiegehaltes in pluimveevoeders te kunnen bepalen. Deze parameters en normen zullen als handvaten aangeboden worden aan de sector om het energiegehalte af te stemmen aan de huidige leghen en vleeskip.

  • Varken - Onderzoeksresultaten: Tijdens een tweede gedeelte van de studiedag werden enkele recente resultaten uit het varkensonderzoek omtrent onder meer orale ijzervoorziening bij biggen, strategieën tegen hittestress, energiegift aan zeugen voor werpen, en lysinebehoefte van biggen gepresenteerd.

    • Een goede glycemiestatus van zeugen draagt bij aan een vlot werpproces - R. Carnevale
      De periode rond het werpen vergt veel energie van de zeug. Een goede perifere glycemie status - gemeten via een glucometer in de oorvene - aan de start van het werpproces is een beschermende factor tegen een lang werpproces. Een langdurige vastenperiode voor het werpen dient aldus worden vermeden aangezien dit de glycemie status negatief beïnvloedt. Voedingsstrategieën of energiesupplementen die zorgen voor een optimaal glycemisch niveau kunnen aldus nuttig zijn op bedrijven die een lange(re) werpduur ervaren. Daarnaast kunnen deze energiesupplementen voor kraamzeugen ook andere voordelen hebben dan alleen het verkorten van de werpduur.

    • Orale ijzertoediening mogelijk ter vervanging van de ijzerinjectie - S. Goethals
      In dit onderzoek werd aangetoond dat orale toediening van ijzer even effectief kan zijn voor de hemoglobinestatus van biggen als de standaard ijzerinjectie. Vier behandelingen werden hierbij vergeleken met een standaard ijzerinjectie. Eén van de geteste ijzerbronnen leverde vergelijkbare resultaten op als de intramusculaire injectie, terwijl een andere ijzerbron leidde tot anemische biggen. Hoewel geen duidelijk effect van de ijzerbronnen op de groei werd waargenomen, suggereert het hematologisch profiel een verhoogde vatbaarheid voor ziekte bij de anemische biggen.

    • Hoe belangrijk is het energie- en eiwitgehalte van een lactatievoeder? - S. Millet
      Door de toegenomen productieresultaten van moderne zeugen, hebben ze een grote energie- en aminozuurbehoefte tijdens de lactatie. In deze proef werd onderzocht of een geconcentreerd lactatievoeder voordelen heeft naar de prestaties van de biggen of de zeug. De effecten waren echter minimaal en we konden geen duidelijk voordeel vinden voor het gebruik van een geconcentreerd lactatievoeder vergeleken met een standaardlactatievoeder.

    • Lysinebehoefte van biggen ligt vaak hoger dan aangenomen - S. Goethals
      De resultaten van een meta-analyse naar de lysinebehoefte van pas gespeende biggen en een literatuurstudie naar de optimale aminozuurverhoudingen voor biggenvoeders werden toegelicht. Uit een analyse van alle wetenschappelijke literatuur omtrent de lysinebehoefte bij biggen, identificeerde men 41 bruikbare dosis-respons studies. Na analyse bleek dat in de meeste van deze studies de maximale geteste dosis niet hoog genoeg was om een sluitend antwoord te geven. Een belangrijke conclusie is dat de lysinebehoefte hoger ligt dan vaak wordt aangenomen. Er kan worden besloten dat de lysinebehoefte voor maximale groei van gespeende biggen op zijn minst 1,3 g SID lysine per MJ netto energie bedraagt. Tegelijk denkt men dat in de meeste praktijkvoeders het eiwitgehalte de beperkende factor zal zijn en dat het optimale lysinegehalte in de praktijk waarschijnlijk zal afhangen van het ruw eiwitgehalte in het voer. Verder onderzoek is nodig om de optimale verhouding van lysine te bepalen, gegeven een bepaald voedereiwitgehalte.

    • Voedermaatregelen om hittestress bij varkens tegen te gaan - L. De Prekel
      Om hittestress bij varkens te verminderen, kan het voeder worden aangepast door de samenstelling te wijzigen of door verschillende toevoegingen van additieven. Het gebruik van extra antioxidanten in het voeder van kraamzeugen tijdens de zomer leidde tot een hoger speengewicht van de biggen. Bij vleesvarkens resulteerde dit in een numerieke verbetering van de groei en een hogere antioxidantstatus in het vlees, enerzijds door extra toevoeging van vitamine E en anderzijds door het gebruik van een organische seleniumvariant in plaats van een anorganische vorm. De aanpassing van de voedersamenstelling zorgde voor minder goede resultaten. Meer info op de COOLPIGS-pagina

Interesse voor samenwerking of vragen omtrent één van bovenstaande projectresultaten mogen worden gericht naar livinglabveehouderij@ilvo.vlaanderen.be.

 

Studiedag diervoeding

 

banner