
PigID - Info over het project
Varkenshouders staan vandaag de dag voor heel wat uitdagingen: lage marges, stijgende kosten, strengere regels rond milieu en antibioticagebruik én hogere verwachtingen van consumenten en afnemers. Een data-gedreven aanpak, meer focus op het individuele dier en traceerbaarheid kunnen helpen om hiermee om te gaan.
Het PigID-project, een samenwerking tussen ILVO, PVL en DGZ, onderzoekt hoe digitale opvolging van zeugen en vleesvarkens – van geboorte tot slacht – kan bijdragen aan technische, financiële en arbeid gerelateerde verbeteringen voor het varkensbedrijf. Het project ging van start in juni 2023 en wordt gefinancierd door VLAIO en verschillende partners uit de sector.
Met behulp van elektronische identificatie is het vandaag al technisch mogelijk om vleesvarkens individueel op te volgen. Het project wil aantonen welke data belangrijk zijn, hoe je ze efficiënt verzamelt, en welke meerwaarde dit biedt voor het dagelijkse management van een varkensbedrijf. Zo helpt traceerbaarheid om gerichter te werken en betere beslissingen te nemen.
Het hoofddoel van PigID is om varkenshouders te helpen hun bedrijf beter te managen door individuele opvolging van elk varken van geboorte tot slacht. Zo kunnen nieuwe inzichten ontstaan die leiden tot betere prestaties, gezondheid, efficiëntie en duurzaamheid. Hoewel er interesse is in deze aanpak, is er nog nood aan praktijkervaring, onderbouwd onderzoek en duidelijke meerwaarde.
Daarom focust het project op vier grote pijlers:
- Data verzamelen en traceren: We testen elektronische identificatie in de praktijk, begeleiden varkenshouders, automatiseren datastromen en voeren kwaliteitscontrole uit over de hele keten.
- Gegevens analyseren: We analyseren data uit de bedrijven om generieke inzichten en praktijkgerichte toepassingen te ontwikkelen. We bepalen ook de technische, economische, ecologische en sociale impact van individuele opvolging.
- Informatie bruikbaar maken voor de varkenshouder: We bouwen dashboards voor interne en externe benchmarking en voorzien een continue feedbackcyclus met advies op maat van het bedrijf.
- Resultaten delen en valoriseren: We communiceren met de sector, maken een praktijkgids, delen kennis via wetenschappelijke en vulgariserende kanalen, en werken samen met bedrijven om verdere toepassingen te ontwikkelen. De dashboards en praktijktips worden breed verspreid.
Oproep varkenshouders
Het PigID-project focust zich op de individuele opvolging van varkens van geboorte tot slacht via elektronische identificatie (RFID: Radio Frequentie Identificatie). Deze technologie biedt namelijk waardevolle informatie die kan helpen om het varkensbedrijf beter te managen, zoals:
- Wat brengen mijn zeugen eigenlijk echt op?
- Hoe volg ik mijn biggen op van bij geboorte tot slacht?
- Welke voordelen en kansen zijn er bij individuele opvolging?
- Hoe kan ik mijn management nog verbeteren?
Wij zijn op zoek naar jou!
Wij zijn op zoek naar varkenshouders die gedurende één of enkele rondes willen meewerken.
Ben jij een varkenshouder en wil je graag individuele opvolging uittesten en zo een steentje bijdragen aan dit onderzoek?
Of wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes, events en resultaten in het kader van PigID?
Scan de QR-code of ga via de volgende link en laat het ons weten!
Wat kan je verwachten?
- Elektronische oormerken en bijhorende reader
- Bijhorende managementsoftware en dashboards
- Hands-on begeleiding en ondersteuning
- Regelmatige opvolging
- Enthousiaste onderzoekers
Meer informatie
Voor meer informatie over het PigID project, contacteer ons:
- Jarissa Maselyne (jarissa.maselyne@ilvo.vlaanderen.be)
- Pieter-Jan De Temmerman (pieter-jan.detemmerman@ilvo.vlaanderen.be)
- pigid@ilvo.vlaanderen.be